24 December 2011

Merry Christmas!

Yılbaşı/Noel Ağacı neden süslenir?
Bizler Jabaven ekibi olarak süslemeyle işiyle fazlasıyla alakadarız bilindiği üzere, dolayısıyla çevremizde süslenen,  süslenecek her şey ilgimizi çekiyor. Bugünlerde ise binlerce yıllık bir geleneği evlerimizde yinelediğimiz Yılbaşı-Noel ağacı süsleme heyecanı sarmış durumda hepimizi.
                Tarihin bir çok yerinde, Milattan önce ve sonra, Hristiyanlık, Putperestlik ve bir çok farklı dinin hüküm sürdüğü dönemlerden beri, ağaçlar doğanın temsilcisi, ölümsüzlük sembolü, mevsimlerin habercisi gibi bir çok misyon üstlenmiş. Çokça zaman kutsal sayılmış, törenlerde , geleneklerde hep önemli yeri olmuştur.
                Özellikle çam ağacı gibi hep yeşil kalan ağaçlar (evergreen) ölümsüzlüğü, sonsuzluğu ve bereketi temsil ederler. Pagan geleneklerinden bu güne kadar bir çok yerde kullanılan bu ağaçlar günümüzde Hristiyanların (avrupadan başlayarak) Noel’i (İsanın doğuşu) kutlamak için kullandıkları bir gelenek haline gelmiştir. Almanyada Çam ağacının elmalarla süslenmesiyle başlayıp, başkalaşıp gelişerek farklı yiyecekler, bisküviler asmaya ordan da Protestanlığın yayılması ile birlikte mumlarla süslenmesine kadar gelmiştir. Günümüzde süslenen ağaçlara da ışıklar, elma şeklinde süsler , yıldızlar vs. asmamız hep bu geleneklerin farklılaşması ile oluşmuştur.
                Bir çok Hristiyan ülkesinde Noel’den önce(24Aralık) eve ağaç getirilmez ya da kurulmaz ve de 15. Geceden  sonra yani 6 Ocakta kaldırılır. Tabi ki ülkelere göre bu alışkanlık da farklılıklar göstermektedir, mesela ülkemizde Hristiyan olmayan aileler de yeni yılı kutlamak ve yeni yıl coşkusunu taşımak için Yılbaşı ağacı süslerler ve bu genelde aralık ayının başlamasıyla her yerin süslenmiş ağaçlarla bezenmesi anlamına gelir.  İtalyada 8 aralıkta ağaç kuruluyor ve o gün resmi tatil, 9 Aralık sabahı uyandığınızda meydanlarda, otellerde alışveriş merkezlerinde kurulmuş koca ağaçları görme şansınız olabiliyor. 
                
                Günümüzde evlerimize gerçek ağaçlar getirip süsleme imkanımız oldukça az olduğundan, çok gerçekçi görünen yeşil yapay ağaçlar, evlerinin dekorasyonuna uygun olması için seçilen beyaz  veya farklı renkteki ağaçlar, herkesin göz zevki, alışkanlıkları, renk tercihleri gibi etkenlerle şekillenen bambaşka ağaçlara sahip olmamıza neden oluyor, Jabaven takipçilerinden topladığımız ağaç fotoğraflarını da bu vesileyle sizlerle Facebook grup sitemizde de paylaşacağız.




 
      


               Bu yazıyı hazırladığım gün Hristiyan aleminin büyük çoğunluğu için Noel Bayramı, bu vesileyle "Merry Christmas" diyor; hayallerinizin ve hayatlarınızın ağaçlarınız gibi renkli ve ışıl ışıl olmasını diliyorum.

Jabaven Ekibi adına
Natali




Bunlar da hoşunuza gidebilir :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...